Followers

Friday, August 27, 2010

Sayur pecal mampu turunkan berat badan....


Seperti biasa, selesai tugas di tadika Kak Lis akan ke pasar membeli makanan untuk dimasak. Sampai di pasar, kepala ini ligat berfikir... apakah yang hendak dimasak untuk berbuka. Kak Lis sentiasa pastikan makanan yang dimasak untuk dimakan bersama suami & anak-anak adalah seimbang & berkhasiat.

Sampai di rumah Kak Lis akan terus ke dapur untuk memasak, kerana terpaksa pulak mengambil anak2 balik dari sekolah & ke studio aerobik pada waktu petangnya. Walaupun bulan Ramadhan.... rutinnya tetap sama.

Pada hari ini, Kak Lis memilih masakan "Sayur pecal" & ayam masak kicap tanpa minyak.. iaitu satu masakan yang sangat berkhasiat kerana dimasak tanpa minyak tetapi mempunyai rasa yang cukup lazat.

*Sayur pecal*

Bahan A (untuk sayur):
-2 batang timun - di potong seperti timun untuk sate
-10 batang kacang panjang (dipatah2 & di celur)
-Rm1.00 kangkung- dicelur
-50sen taugeh- dicelur
-2 biji tauhu - digoreng & dipotong
-1/2 batang lobak - dipotong halus
- Sebelah ubi sengkuang (jika suka)
- 1/4 biji buah nenas (jika suka)


Bahan B (untuk kuah):
-RM1.00 kacang tanah- digoreng dgn minyak & ditumbuk halus.
-Segenggam bawang merah - dikupas & dipotong 2
-3 biji lada besar - dikerat 2.
-Lada kecil mengikut padas yang disukai.
-4 sudu minyak masak
-Asam jawa sebesar ibu jari (di jadikan air asam jawa)
-2 cawan air masak (ikut kepekatan yg dikehendaki)

Cara membuat kuah:
* Bawang merah, lada besar & lada kecil digoreng hingga naik baunya.
* Campur bahan A & bahan B bersama air masak, air asam jawa, gula & garam
(mengikut citarasa)
* kacau hingga sebati
* Sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba...
Jika anda amalkan makan "Sayur pecal" ini setiap malam sebagai ganti kepada nasi...
InsyaAllah berat badan anda akan berkurangan.

Resepi ayam masak kicap tanpa minyak akan dikongsi bersama selepas ini...

2 comments:

  1. ow owh! mknan kegemaran hubby..

    ReplyDelete
  2. Owh.... ya ke..kalau mcm tu boleh la buat selalu.

    ReplyDelete